Twee ouders één mening. Of toch niet?!

Eerlijk… hoe vaak komt het in jullie gezin voor dat de meningen over de kinderen of de opvoeding verschilt? En welk effect heeft dit?
Voel je je soms ‘verplicht’ een regel te stellen of een antwoord te geven omdat je partner deze gesteld heeft? Komen de kinderen vervolgens naar jou toe en sta jij voor je gevoel met je rug tegen de muur?
Je bent zeker niet de enige!

Voor veel ouders is dit een heikel punt. Kies jij ervoor om je (innerlijk) schoorvoetend te conformeren aan je partner of overrule jij je partner en trek je je eigen plan? In beide gevallen zal je merken dat dit veel effect op je kinderen heeft. Haal je eens zo’n situatie voor de geest.

Kinderen voelen het haarfijn aan

als je niet congruent bent. Als je woorden, stem en lichaamstaal niet met elkaar in overeenstemming zijn. De kans is groot dat zij zich niet zullen neerleggen bij het antwoord dat je geeft of de regel die je stelt. Strijd en ruzie zijn meestal het gevolg. Herkenbaar?

Het heeft dus niet zoveel zin om nee te zeggen als je eigenlijk ja vindt. Maar je zult toch een antwoord op de vraag van je kinderen moeten geven…

Zelf ga op deze momenten naar binnen. Wat vind ik belangrijk? Ik vind het belangrijk om congruent te zijn én Jeroen (mijn man) zijn regels te respecteren. Ook als ik er anders over denk. En deze twee zijn verenigbaar! Wanneer Jeroen ’nee’ zegt is mijn antwoord naar de kinderen hetzelfde. En op de vraag ‘waarom niet?’ is mijn antwoord; ‘Omdat je vader het zegt’.

En ineens is mijn twijfelachtige ‘nee’ een krachtig antwoordt

waar ik volledig achter kan staan. En dat heeft een groot effect van berusting op de mijzelf en de kinderen. Ik kan eerlijk zijn tegenover mezelf én tegen de kinderen. Ze zijn het er natuurlijk niet altijd mee eens (dat hoeft ook niet) maar accepteren zonder al te veel gemor de ‘nee’. Het is de uitdaging om bij jezelf te kunnen blijven in de antwoorden die je je kinderen geeft. Zitten jij en je partner altijd op één lijn of worstel je hier mee? Ik ben heel benieuwd naar de reacties…

Heb je hier vragen over? Of kom je er niet uit? Vraag gerust en geheel vrijblijvend een boostsessie aan. Ik vind het leuk om met je mee te denken!
Of download voor meer inspiratie mijn gratis E-book; ‘Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur thuis?!’

Gratis eBook

Download gratis mijn eBook: Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur thuis?!