Opvoedopstelling

Een opvoedopstelling biedt een doorbraak in veel opvoedvraagstukken. Vaak zie ik ouders die al allerlei adviezen hebben gevraagd, van alles hebben gelezen, tips en trucs geprobeerd hebben, maar ondanks alle liefde en inzet lukt het niet om een oplossing te vinden voor een opvoedvraagstuk. Hoe kan dat? Wellicht speelt er op een diepere laag iets wat jullie beïnvloedt. 

Wat gebeurt er tijdens een opvoedopstelling?
Tijdens een opvoedopstelling voel en zie je, en ervaar je aan den lijve wat er gebeurt tussen jou en je kind, andere gezinsleden en/of in sociale omgevingen als school, in het contact met leeftijdgenootjes en de opvang.De werkelijke oorzaak van de problemen wordt duidelijk. Hierdoor weet je wat je kind nodig heeft en wat jij kunt doen als opvoeder.

Een opvoedopstelling biedt uitkomst wanneer:

Jij als ouder:                                                     Je kind: 

=
wordt geraakt door het gedrag van je kind waardoor de emoties hoog oplopen
=

je belemmerd voelt in de relatie met je kind, maar je begrijpt niet waarom

=

je overvraagd, te verantwoordelijk of overbezorgd voelt als opvoeder,

=

moeite hebt met grenzen stellen

=

niet echt kunt genieten van het ouderschap

=

vaak extreem boos of angstig reageert

=

laat gedrag zien dat niet passend is in de ontwikkeling, bijvoorbeeld bed plassen

=

het gevoel heeft er niet bij te horen of niet in het gezin lijkt te passen

=

moeite met gezag heeft of wanneer er terugkerende conflicten zijn

Hoe werkt een opvoedstelling?

 

Samen onderzoeken we eerst kort je vraag: waar worstel je mee, waar wil je verandering in brengen, wat is je verlangen? Vervolgens brengen we de vraag in een opstelling in beeld: letterlijk door voor elk gezinslid, inclusief jezelf, een vloertegel te kiezen en deze een plek te geven in de ruimte. Hiermee druk je uit hoe ieder zich tot elkaar verhoudt.

Hierna word je uitgenodigd om op je eigen plek te gaan staan. Je stapt letterlijk in de dynamiek van je gezin en ervaart hoe het daar is. Dit is vaak een krachtige en bijzondere ervaring. Ook kun je ervaren hoe het is voor je kind. Vaak blijkt het anders te zijn dan je dacht.

 

Astrid Dorresteijn

De kracht van een opvoedopstelling
 

  • Eén op één, dus privé
  • Je kind hoeft niet mee en wordt niet onnodig belast
  • Je werkt aan de vraag in het hier en nu
  • Tijdens de opvoedopstelling voel je wezenlijk verandering
  • 1 sessie is vaak genoeg
  • De oplossing is blijvend
  • De opstelling werkt positief voor het hele gezin

 

Voorbij de woorden…

Relatieproblemen en echtscheiding


Ook als jullie gaan scheiden en de partnerrelatie niet langer bestaat, blijven jullie de ouders van jullie kind(eren). Samen blijven opvoeden is niet gemakkelijk maar wel mogelijk. Een individuele opvoedopstelling kan helpen bij  het afronden van de relatie, waarna er ruimte komt om het gezamenlijke ouderschap vorm te geven.

In een individuele opvoedopstelling ontdek je hoe je familiesysteem invloed heeft op je gedrag en emoties. Als je dit erkent, kan de communicatie met je (ex-)partner verbeteren, ook als deze zelf geen opstelling doet.

Relatieproblemen brengen spanning en heftige emoties met zich mee. Deze lijken alleen in de huidige situatie te spelen, maar komen vaak voort uit de familiegeschiedenis van ieder afzonderlijk. Ieder neemt in de relatie een eigen rugzak mee. Kinderen hebben last van de spanning tussen hun ouders en voelen zich er vaak verantwoordelijk voor. Dit kan leiden tot lichamelijke, psychische of gedragsproblemen.

 

Samengestelde gezinnen en loyaliteitsconflicten


Een samengesteld gezin kan behoorlijk complex zijn: partners en ex-partners, ouders en stiefouders, kinderen en stiefkinderen, broertjes en zusjes en ook nog halfbroertjes en -zusjes. Het is verwarrend, ieder is op zoek naar zijn/haar plek en rol in het gezin. Door middel van een individuele opvoedopstelling ontdek je als (stief-)ouder wat de plek is van ieder, wie welke verantwoordelijkheden heeft en hoe je een loyaliteitsconflict kunt voorkomen.

 

Pleegzorg en adoptie

Adoptie- en pleegkinderen hebben adoptie- en pleegouders en daarnaast hun (al dan niet bekende) biologische ouders. Het is belangrijk dat de biologische ouders erkend worden, zodat het kind geen loyaliteitsprobleem krijgt. Een individuele opvoedopstelling kan ieders plaats duidelijk maken.

 

Astrid is iemand die geen doorsnee adviezen geeft maar op zoek gaat naar de kern van het probleem. Onder de oppervlakte is er vaak meer aan de hand. Vanuit de overtuiging dat wezenlijke en structurele veranderingen van binnenuit komen. Dit doet ze vanuit oprechte, warme belangstelling. Voor mij heeft haar manier van benaderen heel veel inzichten gegeven, die me een flink eind op weg hebben geholpen in mijn leven.

Caroline Smink

Ja, ik wil graag vrijblijvend kennismaken!

14 + 6 =