Zo af en toe bekruipt mij het gevoel dat ik van alles moet ondernemen met de kinderen.

Ik moet ze de wereld laten zien, naar musea, naar evenementen. Het is belangrijk dat hun muzikale ontwikkeling gestimuleerd wordt. We moeten thuis oefenen met lezen, met rekenen, kinderyoga zou goed zijn en een teamsport is ook een must… Hellup!! Daar voldoe ik niet aan en daarmee doe ik mijn kinderen tekort.

Op een woensdag middag wordt ook ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt.

We zijn vandaag een dagje thuis en Jeroen is op de boerderij aan het werk. De kinderen dartelen rond in en om het huis. De jonge poesjes spelen in de fruitboom en de kip scharrelt met zijn kuikens door de speeltuin En voedt haar kuikens ogenschijnlijk met het grootste gemak op.
Ik ben ondertussen bezig met mijn project ‘boekenkast’ en heb de verf en kwasten tevoorschijn gehaald. Ik geniet ervan om spullen op te knappen, te hergebruiken en zo ons huis een thuis te laten zijn waar al onze liefdevolle energie in zit.

Het valt mij op dat de kinderen heerlijk samen aan het spelen zijn. Er valt geen onvertogen woord. En ineens realiseer ik me dat zodra ik thuis doe wat ik leuk vind, dat vaak het geval is. En om de beurt komen ze even langs; ‘mama, wat ben je aan het doen?’ Bij het schuren, bij het schoonmaken, bij het schilderen. En ik geef antwoord. En voor ik het weet ontstaan er de meest bijzondere gesprekken. Niet over de praktische zaken maar over de waarde van spullen, het gemak waarmee dingen soms weggegooid worden en welk effect dat heeft op de mens en de natuur. Over dankbaarheid en hoe heerlijk het is om te doen wat je leuk vindt. Om echte vrijheid te ervaren.

Het deed mij realiseren waar het werkelijk om draait.

We denken vaak dat we op pad moeten om onze kinderen dingen te leren. Dat anderen de expertise hebben om onze kinderen te inspireren, wijzer te maken, om hun leven mooier en beter te maken, om ze het maximale mee te geven. Maar het belangrijkste wat je een kind mee kan geven is het ontdekken van zijn/haar eigen binnenwereld. Dat kinderen leren voelen, hun eigen potentieel leren ontdekken en op hun eigen kompas leren varen. En dat kan niet als er teveel prikkels en input van buitenaf zijn. Daarvoor hebben ze tijd, ruimte en rust nodig.

Hoe fijn is het als je samen met je kind(eren) (weer) kunt genieten van het gewone geluk?

Dat je kunt genieten van rust in een maatschappij die in recordtempo draait. Kunt leren vanuit intrinsieke motivatie.
Jij voldoet als ouder! En je hebt je kind zo ontzettend veel te brengen. Jij bent de meest belangrijk persoon in het leven van je kind. En degene waar hij/zij het meest van kan leren! Maar het werkelijk leren van kinderen komt van binnenuit. Het enige wat jij als ouder hoeft te doen is je eigen potentieel te ontdekken om de gids voor je kind te zijn. Leef het leven voor! Het is de kunst om terug te keren naar de eenvoud en obstakels die je hierbij in de weg zitten op te ruimen.

Wil jij daarin stappen zetten? Lees dan ook mijn gratis E-Book ‘Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur thuis?’

Gratis eBook

Download gratis mijn eBook: Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur thuis?!