Wanneer draagt mijn kind nu eindelijk verantwoordelijkheid?!

Maak je huiswerk… Trek je jas eens aan… doe je schoenen aan… neem je tas mee…. Smeer je brood… We moeten naar school!
Iedere ochtend weer. Het lijkt wel of je als ouder óveral verantwoordelijk voor bent. Wanneer nemen je kinderen nu eindelijk eens een beetje eigen verantwoordelijkheid?!
Ik kan je zeggen; dat hangt voor een groot deel van jou als ouder af. Je kind kan de verantwoordelijkheid alleen nemen als je hij/zij hem ook daadwerkelijk krijgt.

Zo ook onze zoon (toen 5 jaar) Die laat ook heel graag anderen zorg dragen voor zijn tas, jas, schoenen en alles wat hem zo uit komt. Iedere ochtend weer. En iedere dag beloofde hij beterschap. Afgelopen zomer; alle vier onze schatjes in de bakfiets en op weg naar school. Daar aangekomen zegt hij doodleuk; ‘mama, ik heb geen schoenen aan’. ‘shit, nee hè?!’ Sta je dan…

Maar een klein momentje van bezinning deed mij wel realiseren wie daar verantwoordelijk voor is. Hijzelf. Een verantwoordelijkheid passend bij zijn leeftijd. En ik stond voor de keuze.

Ga ik het voor hem oplossen?
Door zijn schoenen te gaan halen of laat ik hem in liefde de consequenties ervaren? Ik heb gekozen voor het laatste (gelukkig was het zomer).

Op blote voeten de klas in en kort aan de juf verteld hoe de vork in de steel zat. Hij keek me nog even vertwijfeld aan; gaat ze ze echt niet halen? Hij is vervolgens lekker gaan spelen. Op zijn blote voeten…
Maar het had wel effect. Hij trekt tegenwoordig (bijna) iedere ochtend zijn schoenen zelf aan. De grootste verandering was niet dat ik zijn schoenen niet ben gaan halen maar dat ik mijzelf de vraag gesteld heb waar ik verantwoordelijkheden over neem en wat daar bij mij aan ten grondslag ligt.

Mijn vraag aan jou: Welke ‘tas’ draag jij voor je kind?
Wat maakt dat jij als ouder de verantwoordelijkheid van je kind blijft dragen? En hoe lang ga je dat nog doen? In hoe verre heeft dat te maken met jou overtuigingen en opvoeding? Zolang jij hier niets in veranderd zal je kind dat ook niet doen.

Worstel je hiermee? Of kom je er niet uit? Vraag gerust en geheel vrijblijvend een gratis boostsessie aan. Ik vind het leuk om met je mee te denken!
Of download voor meer inspiratie mijn gratis E-book; ‘Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur thuis?!’

 

Gratis eBook

Download gratis mijn eBook: Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur thuis?!