De helende werking van Brainspotting
In mijn praktijk pas ik regelmatig Brainspotting toe, zowel tijdens een traject als losstaand. Brainspotting is een krachtige en goede manier om lichamelijke en geestelijke blokkades te helpen oplossen. Maar hoe werkt dat dan? Op deze pagina leg ik dat uit.
Hersenles
Om Brainspotting beter te kunnen begrijpen eerst een korte hersenles.
Het brein is een een ongelooflijke machine, die alles wat we ervaren, zien of horen, verwerkt en organiseert. Een trauma of gebeurtenis kan de verwerkingscapaciteit van de hersenen echter overweldigen, waarbij delen van het trauma achterblijven in onverwerkte staat.
Met gesprekstherapie bereiken we enkel die delen van het brein die taal gebruiken, niet de delen waar de diepste emoties en lichamelijke ervaringen vastgehouden worden. Maar trauma en blokkades liggen opgeslagen in het deel van de hersenen waar taal niet komt. Dat verklaart ook waarom we iets wel kunnen ‘weten’ en (rationeel) verklaren, maar we nare gevoelens nog steeds ervaren en het niet lukt om er anders op te reageren.
De in de hersenen opgeslagen ervaringen zijn door neurologische verbindingen gekoppeld aan een kijkrichting van je ogen. Daar maken we bij brainspotting gebruikt van.
Wat is brainspotting?
Stel je voor dat je naar een puntje kijkt. En dat je hersenen daardoor ineens van alles blijken te kunnen verwerken wat tijdens vele sessies gesprekstherapie niet lukte. Dat is brainspotting, heel simpel gezegd.
Bij brainspotting werken we met een zogenaamde ‘pointer’, een punt in de ruimte waar je naar kijkt. De kijkrichting (de ‘brainspot’) is de directe toegang tot de delen in de hersenen waar blokkades, trauma en onverwerkte ervaringen opgeslagen liggen.
Hoe werkt brainspotting?
Door naar een bepaald punt te kijken, en te blijven kijken, worden de gebieden in de hersenen gestimuleerd waar de onverwerkte emotie en informatie ligt opgeslagen.
Brainspotting maakt gebruik van het zelfhelend vermogen van het lichaam. We beïnvloeden hiervoor de neurale processen in de hersenen.
Dat geeft het lijf de mogelijkheid om alsnog te verwerken wat nooit verwerkt is. Bij Brainspotting is praten of het analyseren van problemen niet nodig.
Wanneer kiezen voor Brainspotting?
Brainspotting werkt in op mentale, emotionele en ook lichamelijk voelbare blokkades. Het kan helpen bij:
- het oplossen van fysieke en emotionele trauma’s
- herstel van blessures en ongevallen
- herstel van ziekenhuiservaringen
- het oplossen van lichamelijke klachten veroorzaakt door stress
- het verlichten van chronische pijn en vermoeidheid
- verslaving
- het onder controle krijgen van woede en agressie
- rouw en verwerkingsproblemen
- het vergroten van het zelfvertrouwen
Brainspotting wordt met succes ingezet bij trauma en traumagerelateerde blokkades en aandoeningen.
Maar ook bijvoorbeeld bij het optimaliseren van de prestaties van sporters, musici en artiesten.
Cliënten ervaren brainspotting als zeer bevrijdend en effectief, waarbij trauma’s en andere blokkades diepgaand worden verwerkt.
Meer weten over Brainspotting?
In deze podcast wordt Brainspotting nog eens duidelijk uitgelegd.
Nieuwsgierig of Brainspotting jou ook kan helpen? Neem contact met me op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek.
Klik hier voor de tarieven