Heerlijk… die tijd dat we nog met z’n tweeën waren.

Eten wat je wilt en wanneer je dat wilt. Alle recepten behoorden tot de mogelijkheden. En nu?! Kom je thuis na een lange (werk)dag en moet er nog gekookt worden terwijl de kinderen moe zijn.

Vervolgens is een van de eerste vragen: Wat eten we?! En nog voordat je antwoord hebt kunnen geven is het ‘Gadver, dat lust ik niet’. Terwijl jij als ouder je best doet om lekker en gezond te koken.

Zo ook onze dochter(7) vorige week. En direct vertrok ze stampend naar boven. Zo’n keuze moment waarop je beslist hoe je gaat reageren.

Ik besloot om niet direct te reageren. En een paar minuten later werd er een briefje onder de deur door geschoven; ‘IK HEB WEL HONGER MAAR EET DAT NIET!’. Ik kon een glimlach niet onderdrukken maar besloot nog even niets te doen. Twee minuten later volgde het  tweede briefje; ‘PUNT UIT!’

En toen ik de deur open deed stond ze me daar uitdagend en afwachtend tegelijk aan te kijken. Met een lach zei ik dat ze haar punt gemaakt had. Waarna ze ontdooide. We hebben met z’n allen hartelijk gelachen om haar creativiteit en de grootste grap was dat ze daarna zonder zeuren ging eten.

Als ik was ingegaan op het wel of niet eten, waren we hoogstwaarschijnlijk in een discussie verzand geraakt. Terwijl haar stampvoeten niets met het eten te maken had.

Regelmatig willen kinderen hun stem laten horen

Hun autonomie laten gelden of hun frustratie uiten. Dat doen ze vaak op gebieden waarin ze de volledige autonomie hebben. Daar heeft hun stem de meeste weerklank. En in verre weg de meeste gevallen gaat het dus ook niet om het eten zelf.

Eten & Zindelijkheid

Wist je dat naast eten ook zindelijkheid één van de belangrijkste zaken is waar een kind zijn eigen autonomie kan laten gelden? Wat de ander ook zegt, uiteindelijk bepaalt het kind zelf of het eet, drinkt en of het plast of poept. Als een kind gefrustreerd is, zich wil uiten of ergens mee zit zie je dat dus ook vaak op die manier terug. Jij als ouder kunt hier op verschillende manieren op reageren. Laat je je vangen door wat zich aan de oppervlakte toont en ga je in discussie over het wel of niet eten? Of ga je op zoek naar wat er achter het gedrag van je kind zit?

Nieuwsgierig? Lees ook mijn gratis E-Book ‘Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur?!’. Of neem een kijkje op mijn site.

Gratis eBook

Download gratis mijn eBook: Hoe overleef ik als werkende ouder het spitsuur thuis?!