Paardencoaching

 

Maak kennis met de wondere wereld van de dieren en laat ze je gids zijn!
Een veilige en unieke manier voor diepgaand inzicht in jouw essentie en functioneren. Ontmoet de puurste vorm van jezelf in contact met de dieren.

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is het inzetten van paarden en/of ezels als hulpmiddel voor mensen. Waarbij we gebruik maken van de natuur van het dier. Paarden zijn kuddedieren en daarmee continu gericht op hun omgeving, veiligheid en balans. Ze zijn enorm gevoelig voor lichaamstaal. Als jouw lichaamstaal iets anders laat zien dan wat je voelt, heeft het paard of de ezel dat onmiddellijk door. Laat je zien dat je een duidelijk stevig persoon bent, maar heb je eigenlijk moeite met grenzen aangeven? Dan stapt een paard resoluut je persoonlijke ruimte binnen. Voelen ze dat je steun nodig hebt? Dan zullen ze die direct geven. Paarden en ezels pakken de gevoelens en emoties op die wij als mensen soms ‘onder het vloerkleed schuiven’. Het dier heeft geen eigen agenda en is volkomen oordeel loos, en legt vaak direct de vinger op de zere plek.

Paardencoaching helpt wanneer je regelmatig tegen dezelfde uitdagingen aan loopt. Je je onrustig, gespannen of uit balans voelt. Wanneer je last hebt van stress, angstklachten of onverwerkte emoties. Maar is ook helpend wanneer het gaat over onderlinge interactie in relaties of lastige patronen binnen het gezin.

Het is een prachtige manier om te werken met non-verbale communicatie, grenzen, vertrouwen, trauma, creativiteit, probleemoplossend vermogen, leiderschap, verantwoordelijkheid en samenwerking.

De paarden en ezels zijn fantastisch om in te zetten. Voor een of meerdere paardencoach sessies bij een specifieke vraag, keuze of probleem of ondersteunend aan een coach of therapietraject. Het is leren over jezelf in een veilige omgeving.

Hoe werkt paardencoaching of therapie met paarden of ezels?
We kunnen op verschillende manieren werken. Met een of meerdere dieren alleen of met meerdere personen. Afhankelijk van het thema of de vraag. We werken in de bak waarbij je nooit op het paard zit. Het is mijn rol te ‘vertalen’ en de juiste vragen te stellen.
Het maakt ruimte vrij in jezelf, waarbij je zicht krijgt op je vragen, er meer rust en ontspanning ontstaat en waarbij je krachten mobiliseert om je leven richting te geven.

Paardencoaching met kinderen of gezin.

Paarden gebruiken geen woorden om iets duidelijk te maken. En dat is nu juist met kinderen of in het gezin zo fijn. Het helpt daar waar praten niet (voldoende) helpt. Je krijgt zicht op wat maakt dat het niet stroomt, bij gezinsleden of in de dynamiek en waarom jullie steeds tegen dezelfde dingen aanlopen. Waarbij je kunt denken aan thema’s als grenzen aangeven of accepteren, omgaan met teleurstelling, flexibiliteit en samenwerken. Maar je leert ook over hoe je het anders kunt doen en welk effect dat heeft. We werken spelenderwijs wat het voor de kinderen vaak een feestje maakt.

De leefomgeving voor het paard is voor ons als mensen letterlijk ‘out of the box’ waardoor we uit onze comfortzone stappen en op een hele frisse en nieuwe manier naar de dingen kunnen kijken.

Een vrijblijvende kennismaking?

Ben je nieuwsgierig hoe ik je kan helpen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Astrid is iemand die niet doorsnee adviezen geeft maar op zoek gaat naar de kern van het probleem. Onder de oppervlakte is er vaak meer aan de hand. Vanuit de overtuiging dat wezenlijke en structurele veranderingen van binnenuit komen. Dit doet ze vanuit oprechte, warme belangstelling. Voor mij heeft haar manier van benaderen heel veel inzichten gegeven, die me een flink eind op weg hebben geholpen in mijn leven.
Caroline Smink

Volg je gevoel. Ga staan voor wie je bent,
in vol vertrouwen en de dingen komen naar je toe, of gaan als vanzelf.